Guide: Så exporterar du din båt

Svenska båtar är just nu glödheta på marknaden för utländska köpare. Anledningen till det är att vår svenska valuta just nu är väldigt svag i förhållande mot euro, danska kronor och andra valutor vilket gör …

HowTo Så exporterar du din båt

Svenska båtar är just nu glödheta på marknaden för utländska köpare. Anledningen till det är att vår svenska valuta just nu är väldigt svag i förhållande mot euro, danska kronor och andra valutor vilket gör att våra svenska båtar har rena fynd-priser för köpare i andra länder.

Många kan tycka att det låter läskigt och svårt att exportera sin båt, men det är faktiskt inte så krångligt så länge man läser på om vad som gäller och vad man skall tänka på först.

Vi går igenom några utav dom sakerna du behöver tänka på när du har hittat en köpare i ett annat land till din båt. Häng med!

Steg 1: Förberedelser

1.1 Inspektera och Förbered Båten

Innan exporten är det viktigt att köparen inspekterar din båt noggrant. Se till att den är i bra skick och var tydlig med köparen när det gäller eventuella brister, fel eller defekter som kan finnas på båten. Gäller det en lite dyrare båt så kan det vara värt att låta en fristående besiktningsman granska båten innan försäljning, detta för att båda parter ska känna sig trygga kring affären och för att undvika eventuella konflikter eller diskussioner i efterhand när det gäller båtens skick. Då får man ett komplett protokoll som beskriver båtens skick vid försäljningstillfället. Det vanligaste är att köparen bekostar besiktningen.

1.2 Rensa båten på personliga föremål

Ta bort alla personliga föremål och utrustning som inte ingår i försäljningen av båten. Detta inkluderar personlig utrustning, kläder och personliga dokument.

1.3 Skapa en fullständig dokumentation

Säkerställ att du har all nödvändig dokumentation för båten, inklusive köpeavtal från när du köpte båten (så att du kan styrka att du faktiskt äger båten), och eventuella lån- eller leasingdokument. Se även till att du har dokumentation för båtens utrustning och tillbehör samt servicehistorik.

Steg 2: Pappersarbete

2.1 Köpeavtal

Upprätta ett skriftligt köpeavtal som tydligt anger villkoren för försäljningen. Detta inkluderar priset, i vilken valuta betalningen skall ske, betalningsvillkor, försäljningens omfattning och eventuella garantier eller förbehåll.

2.2 Betalningssäkerhet

Se till att du får betalningen från köparen på ett säkert sätt. Använd en pålitlig betalningsmetod och se till att pengarna är inne på ditt konto innan du släpper ifrån dig båten. Man har hört flera fall där säljare har blivit lurade genom att visa upp falska dokument på överföringar som utlovas komma inom någon dag, men där man ändå har släppt ifrån sig båten i förväg. Så återigen, se till att du har fått in pengarna på ditt konto innan du lämnar över båten.

2.3 Överföring utav ägandeskap

I Sverige har vi inget centralt båtregister där man formellt registrerar vem som äger en specifik fritidsbåt. Själva överföringen utav ägarskapet sker därför i samband med det ni reglerar i köpeavtalet och själva köpeavtalet blir ett ”bevis” för vem som äger båten.

Steg 3: Transport

3.1 Välj ett fraktalternativ

Det finns flera sätt för köparen att transportera din båt från Sverige till destinationen beroende på vart den skall samt vart båten befinner sig. Det vanligaste att köparen bokar en lastbil för transporten. Är det en lite mindre båt som har en trailer så är det vanligaste att dom kör hem båten på den, alternativt att dom har med sig en trailer och hämtar båten på den. Köpare som befinner sig i Danmark eller Finland kan dock ofta välja att köra båten hem.

Hur som helst, så är det vanligaste att köparen själv ombesörjer transporten utav båten dit den skall på ett eller annat sätt.

3.2 Transportförsäkring

Det är viktigt att ni är överens samt undersöker vems försäkring som skall gälla under transporten. Detta för att skydda både dig och köparen i händelse av skador eller förlust under transporten.

Det vanligaste är att köparen ombesörjer en försäkring som gäller efter det att betalningen är klar och ägandeskapet övergått till köparen.

Steg 4: Eventuell assistans efter köpet

4.1 Inregistrering i annat land

I dom flesta andra länder finns ett båtregister där köparen utav din båt kommer behöva registrera in båten. Beroende på hur ni utformat köpeavtal, eventuellt kvitto samt vad för dokumentation du skickat med båten så kan du behöva vara tillgänglig att hjälpa köparen ifall det finns några underlag som krävs i efterhand för att köparen skall kunna registrera in båten i det nya landet.

Sammanfattning

Exportera din båt från Sverige som privatperson till en köpare i ett annat land kan vara en komplex process, men med noggranna förberedelser och genom att följa stegen ovan så kan det utföras smidigt och lagligt. Se till att du följer alla gällande regler och krav för export från Sverige och att du kommunicerar tydligt med köparen. Genom att ha rätt dokumentation och vara väl förberedd kan du säkerställa att din båt når sin nya ägare på ett säkert och lagligt sätt.

Har du några frågor kring att exportera din båt? Lämna en kommentar så försöker vi besvara den så gott vi kan!

2 svar på ”Guide: Så exporterar du din båt”

  1. Hej,
    Tack för bra artikel!
    Jag har nyligen sålt min båt till Frankrike. Nu behöver nya ägaren en försäljningskod av mig för att kunna registrera båten i hemlandet. Koden ska jag få av myndigheterna när jag deklarerar min försäljning. Men vad jag vet så gör vi inte någon sån deklaration i Sverige. Hur kan jag hjälpa nya ägaren?

    Svara
    • Hej Per! Precis som du säger, så deklarerar vi inte när vi säljer en båt här i Sverige så vitt jag vet. Jag tror tyvärr inte det finns mycket du kan göra i det här fallet för att hjälpa köparen. Hade jag varit du hade jag försökt förklara detta och att vi inte har något båtregister för privata båtar i Sverige som många andra länder har, och kanske hänvisa köparen att kontakta svenska myndigheter själv ifall han vill försöka reda mer i detta. Jag tycker nog att det här är någonting som ligger på köparens ansvar att isåfall kolla upp innan köpet, samt att reda i nu efter köpet – och givetvis bistår man så gott man kan men då behöver man klara instruktioner i vem du skall kontakta och vad du skall göra.

      Svara

Lämna en kommentar

Leave the field below empty!